Om onder alle omstandigheden zo goed mogelijk te handelen, is ons reddingsteam breed opgeleid tot allround redders. Het volgen van opleidingen is essentieel om goed als redder te kunnen functioneren. Onze redders kunnen zelf bepalen in welke opleiding zij zullen volgen en met welke snelheid zij het opleidingstraject doorlopen.

Bemanningslid *
Een nieuw lid zal middels een ‘sollicitatiegesprek’ toegelaten worden tot de AVR. Dit gesprek houdt in dat beide partijen de elkaars verwachtingen kenbaar maken en worden de formaliteiten geregeld. Vervolgens dient het lid aan de basisopleiding deel te nemen en hiervoor te slagen. In de basisopleiding worden alle aspecten van het reddingswerk behandelt. Na afronding van de opleiding kan men functioneren tijdens de diensten. Tevens dient men als bemanningslid* in het bezit te zijn van KNBRD-diploma A of krijgt men een interne verkorte zwemtraining. Als bemanningslid* kan men als derde persoon mee op de reddingseenheden.


Duikassistent
De duikassistent is de derde persoon van het reddingsbrigade duikteam. Deze ondersteunt de duikers met het klaar maken van de uitrusting, communiceert met de duiker door middel van lijnsignalen en handelt de duikopdracht administratief af met de opdrachtgever.

Bemanningslid **
Na enige ervaring door de toepassing van de kennis en vaardigheden, kan men doorstromen naar de bevoegdheid bemanningslid**. Een  bemanninglid** kan onder korte aansturing van een schipper volledig zelfstandig werken. Hierbij dient men de KNRBD –opleiding Opstapper te hebben behaald en in het bezit zijn van een geldig EHBO-diploma. Als bemanningslid** kan men als tweede persoon mee op de reddingseenheden. Dit is voornamelijk van toepassing bij vaartuigen die slechts ruimte bieden voor twee bemanningsleden zoals de RESCUE III.

Duiker
De duiker is de tweede persoon van het reddingsbrigade duikteam. Deze zal daadwerkelijk de duikopdracht uitvoeren onder water. Naast een Open Water Diver duikbrevet worden de duikers intern opgeleidt voor het uitvoeren van werkzaamheden onder water en opsporing en berging.


Centralist
De centralist bezet de meldkamer van de reddingsbrigade. Deze zorgt ervoor dat alle communicatiestromen vlekkeloos verlopen. Deze fungeert als rechterhand van de Dagcoördinator.


Schipper
Na enige tijd als bemanningslid** dienst te hebben gedraaid zal het bemanningslid** in staat moeten zijn om zelf leiding te geven aan een reddingseenheid, in dit geval een varende eenheid. Een schipper dient de vaartechniek op zowel langzame als snelle vaartuigen, volledig te beheersen. Naast de hoge mate van technische competenties, dient de schipper tevens communicatief competent te zijn. Deze heeft namelijk de leiding over een reddingseenheid. De schipper komt tevens in contact met opdrachtgevers en moet enige mate van overredingskracht bezitten.
Daarnaast dient de schipper in het bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs deel I, de KNBRD-opleiding tot schipper en schipper snel. Om bovenstaande competenties te waarborgen wordt een aanvullende interne opleiding aangeboden.


Duikleider
De duikleider is de eerste persoon van het reddingsbrigade duikteam. Deze zal vaak functioneren als stand-by duiker, voor het geval dat de duiker onder water in problemen raakt. Deze dient in het bezit te zijn van een Advanced Open Water Diver brevet en een Rescue Diver brevet. Daarnaast worden de duikleider intern opgeleidt om de werkzaamheden binnen de afdeling Varend Redden uit te voeren.

Chauffeur
Nagenoeg gelijk aan de functie als schipper staat de functie als chauffeur. Een chauffeur heeft in dit geval de leiding over een reddingsvoertuig, welke tevens een voorrangsvoertuig is. De competenties zijn zowel gelijk als bij een schipper. Daarnaast dient de chauffeur minimaal 1 jaar het rijbewijs B te bezitten en het aanhanger rijbewijs E. De chauffeur krijgt een interne instructie omtrent weggedrag en gebruik 4x4 en moet de cursus O&G (Optische & Geluidsignalen) volgens.

Chauffeur Trailer
Naast de functie als chauffeur bestaat tevens de functie als Chauffeur Trailer. De chauffeur dient naast de opleiding tot Chauffeur in bezit te zijn van rijbewijs E. Daarnaast krijgt de chauffeur een interne instructie

Dagcoördinator
De dagcoördinator heeft de totale leiding over de dienstploeg. Tevens kan deze fengeren als Officier van Dienst Reddingsbrigade (OvD R).

STEUNEN

 

 

logo snellens 1

tinn

LogoVVV

Roermondse Reddingsbrigade
Afdeling Varend Redden

De Weerd 81
6041 TK Roermond

Alarm: 0475-300700
Algemeen: 0475-337075
info@reddingsbrigaderoermond.nl

 

© 2017 Roermondse Reddingsbrigade Afdeling Varend Redden. All Rights Reserved. Designed By Gied.nl

Please publish modules in offcanvas position.